Fight or Flight | Documentary

Deze documentaire gaat over de Praagse Lente, de inval van het Warschaupact en de gevolgen voor een Tsjechische familie.

  • Regie
  • Editor

Waarom deze documentaire?

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de Praagse Lente in Tsjecho-Slowakije heeft plaats gevonden. Wij vinden dit een mooi moment om door middel van een documentaire dit stuk van de geschiedenis te vertellen, helemaal omdat het om een stuk familiegeschiedenis gaat van Thomas Zeman.

Zijn oma Dana woonde in 1968 in Praag en was zwanger. Ze was 21, leefde een goed leven met Petr en ze zouden gaan trouwen. De inval van het Warschaupact onder leiding van de USSR, en daarmee het plotselinge einde van de Praagse Lente, zagen zij niet aankomen. Zijn opa Petr zag het niet zitten om onder druk van Rusland te moeten leven èn zijn toekomstige kind in een land onder dictatuur op te moeten voeden, en is met Dana gevlucht naar Nederland, ieder via een eigen weg. 

Het andere verhaal gaat over Thomas z’n oudoom Pavel. Hij is bewust in voormalig Tsjecho-Slowakije gebleven na het einde van de Praagse Lente en sloot zich aan bij een omstreden rockband. Daarmee werd hij dissident tegen wil en dank. Hij speelde op geheime locaties omdat de band verboden werd in Tsjecho-Slowakije. Hij had een bijzonder leven en heeft later een kliniek opgericht voor verslaafde mensen.

In de documentaire willen we de verhalen van Dana en Pavel vertellen, en hen ook letterlijk weer bij elkaar brengen. Wat waren hun motivaties om weg te gaan of juist te blijven, welke gevolgen had die beslissing voor de rest van hun leven? Hoe kijken ze terug op de Russische onderdrukking en wat vinden zij van het hedendaagse Tsjechië?

Wij vinden het erg belangrijk om hun verhaal vast te leggen. Omdat het om een belangrijke periode uit de Europese geschiedenis gaat en natuurlijk ook omdat hiermee een bijzonder stuk familiegeschiedenis word vastgelegd. Thema’s als vrijheid van meningsuiting en (culturele) identiteit zijn vandaag de dag actueler dan ooit in Europa.